Lite om fårskinn

Man skulle kunna säga att det finns ett skinn för varje tillfälle och för varje plats: soffan, fåtöljen, bilen, barnvagnen, sängen eller kanske golvet. Ja vi har faktiskt kunder som även unnar sin hund eller sin katt ett alldeles eget fårskinn. Fårskinn är fantastiskt som liggskinn till både barn och vuxna och motverkar liggsår. Det är mjukt och luftigt och värmer när det är kallt och känns svalt när det är varmt.

Inget fårskinn är det andra likt och vi har skinn i olika storlekar, färger och ullllängder, 
med eller utan lock. De grålockiga skinnen från gotlandsfåren är allra populärast men vi har även vitlockiga leicesterskinn och vita, svarta och bruna skinn från finulls- och köttrasfår.

Priser: 800-2600 kr beroende på ras, storlek mm.
 

Fårskinn är svala på sommaren och varma på vintern.
Fårskinn är svala på sommaren och varma på vintern.
Du vet väl att fårskinn och även tyg och garn av ylle är smutsavvisande och sällan behöver tvättas. Det känns bra för miljön tycker vi. Skulle olycka ändå vara framme kan det vara bra att veta att de allra flesta av våra skinn är tvättbara i + 30 grader.


Lite om olika beredningstyper

Pälssskinn
Ullängd ca 18 mm. Pälssskinnen är lätta och smidiga och är att föredra om man vill sy i skinn. Passar även bra där du inte vill att skinnet ska ta för stor plats tex. i en barnvagn. Tvättbart.

Plädskinn
Ullängd ca 35 mm.  Den i särklass populäraste skinntypen. Skinnet är stadigt och
regält och locken oftast lite större och glansigare. Tvättbart.

Mattskinn
Ett riktigt lyxigt skinn som kanske passar bäst som prydnad i soffan. Mattskinnen är inte klippta utan har kvar sin ursprungliga ulllängd på ca 10 cm. Endast de glansigaste och finaste skinnen som inte tovar ihop sig passa för den här beredningsformen.  
Baksidan är oftast inte slipad och skinnen blir därmed lite tyngre. De flesta mattskinn är inte tvättbara.
 

Mattskinn från Gotlandsfår
Vitt skinn från ett korsningslamm.

De allra flesta av skinnen som säljs i vår gårdsbutik kommer från lamm som vi själva fött upp här på Högagärde. Tar skinnen slut försöker vi att köpa in skinn från andra fårkollegor på småländska höglandet, allt för att du inte ska behöva bli utan. 

Så sköter du ditt fårskinnskinn

  • Skinn kan ibland fälla lite från baksidan, särskilt när de är nya. Ser du att det blir fläckar på tex soffan lägg en handduk eller ett lakan emellan. 
  • Rolla bort eventuella fläckar som kan bli av slipdammet från baksidan.
  • Skaka och vädra skinnet utomhus ofta.
  • Tvätta bort små smutsfläckar för hand med enbart vatten så fort som möjligt.
  • Ett skinn behöver sällan tvättas. Snö "drar" ur smuts ur skinnet. Pröva att lägga ut skinnet i snön med ullsidan nedåt.
  • Tvätbara skinn tvättas i maskin på 30 grader med särskilt ulltvättmedel. 
  • Plan eller hängtorka och sträck under torkningen så behåller skinnet sin form och smidighet.

Nyttigt med babyskinn.

Visste du att nyfödda som sover på fårskinn inte drabbas av astma och alergisnuva i samma utrsträckning som andra. Det ulliga är en utmärkt plats för mikroorgnismer som kan hjälpa ditt barn att utveckla ett starkare immunförsvar.

Läs mer om  forskningsrapporten här
 
En hel hög med fina tackskinn där inget skinn är det andra likt.


 

Ett typiskt tackskinn av rasen gotlandsfår med ljusare sidor och mörk ål mitt på ryggen. Tackskinnen är ofta lite störe och grövre än lammskinnen.
Tänk att få börja dagen med att sätta ner fötterna på ett mjukt och och varmt lammskinn.